המשך לתוכן

כתבה: יוגה סטור מארחת: מאי רזומוב ◈ דיאטנית קלינית ◈ על התזונה המומלצת בעונת החורף וההשפעה שלה על מערכת החיסון

יוגה סטור מארחת: מאי רזומוב ◈ דיאטנית קלינית ◈ על התזונה המומלצת בעונת החורף וההשפעה שלה על מערכת החיסון

יוגה סטור מארחת: מאי רזומוב ◈ דיאטנית קלינית ◈ על התזונה המומלצת בעונת החורף וההשפעה שלה על מערכת החיסון

למה דווקא בתקופת החורף מבשילים התפוזים? מה הקשר בין המזון שאנחנו אוכלים לבין היכולת של הגוף להגן על עצמו מפני מחלות? ואיך כל זה משפיע עלינו? מאי רזומוב, דיאטנית קלינית, מרצה ומטפלת בנשימה טיפולית, מביאה אליכם את כל מה שחשוב לדעת על התזונה שלנו בעונה הקרה.

מי אני?

נעים להכיר, שמי מאי רזומוב, אני מרצה ועוסקת בייעוץ ותמיכה בתהליכי שינוי וריפוי טבעיים דרך תזונה ונשימה, מתוך הבנה שתחושת רווחה פנימית מתחילה כשאנחנו מצליחים להרגיש טוב יותר בתוך הגוף שלנו. אני דיאטנית קלינית ובעלת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc), מוכשרת כדיאטנית גסטרו-אינטגרטיבית ויועצת בריאות טבעית. בנוסף למלאכת התזונה, אני גם מטפלת בנשימה טיפולית בקליניקה "בריאה" בתל אביב.

איך התזונה משפיעה על הגוף שלנו?

בעידן הנוכחי, אנחנו ניזונים מגידולים חקלאיים שאינם שייכים לעונתם. עם התפתחות התעשייה, התפתחה גם יכולת השינוע של סחורות ברחבי העולם ונפתחו אפשרויות לאכול סוגי מזונות שמגיעים מאזורי אקלים שונים בכל זמן נתון. בעידן הקדום האדם יכל לצרוך רק את המזון המקומי שהיה גדל בעונתו, באותו מקום שבו הוא חי.

הגוף שלנו משתנה ביחד עם עונות השנה ויש סיבה לכך שפירות, ירקות, קטניות ודגנים מסוימים צומחים בתקופות שונות. הטבע מעניק לנו את היכולת לצרוך מזונות בעלי ערכים תזונתיים שעוזרים לגוף להתמודד עם שינויים סביבתיים ומחזקים אותו.

אילו מזונות כדאי לצרוך בעונה הקרה?

בחורף קר, שעות האור מתמעטות והמטבוליזם שלנו נכנס לקצב יותר איטי. הגוף הקדמוני והנוכחי שלנו רוצה וצריך לשמור על החום שלו. אחת הדרכים היעילות שעוזרות לנו לשמור על החום היא התזונה.

הטעם המומלץ לעונה הקרה הוא מלוח - טעם זה מחמם את הגוף ולא מייבש אותו יותר מדי, כאשר צורכים אותו במידה הרצויה.

אב המזון המומלץ הוא השומן - השומן שומר על חום הגוף, מזין ומחמם אותו.
סוגי שומן איכותיים: שמן זית כתית, אבוקדו, טחינה, גהי וחמאה.

צורת הבישול המועדפת בעונה הקרה היא בישול ארוך ואיטי בטמפרטורה נמוכה, כמו תבשילי קדרה, מרקים סמיכים ודייסות.

סוגי המזונות המועדפים: דגנים מלאים, קטניות, זרעים, ירקות שורש, אגוזים, בשר בקר, עוף, מזונות מוחמצים ומותססים (כמו כרוב כבוש, לימון כבוש וזיתים).

רשימת המזונות הגדלים בחורף:
טבלת מזונות לחורף מאי רזומוב
למערכת העיכול יש השפעה ישירה על תפקוד המערכת החיסונית של הגוף: 

חיזוק מערכת החיסון - תזונה נכונה ובריאות מערכת החיסון קשורות ביחסי גומלין הבאים לידי ביטוי בשני מצבים מנוגדים: חוסר או שפע.

הסיבה המרכזית להתפשטות של מחלות היא חולשה של המערכת החיסונית שנובעת ממחסור כללי במזון. המחסורים העיקריים שמשפיעים על בריאותה של מערכת החיסון הם: מחסור כללי בחלבונים, בשומנים רב/בלתי רוויים, בוויטמינים (בעיקר ויטמין C וויטמין D) ובמינרלים (בעיקר אבץ וברזל).

מנגד, בחברת השפע - בני האדם אוכלים יותר ממה שנחוץ להם ולכן קיים עומס יתר על מערכת העיכול שמחליש אותה, בתהליך שבהמשך מחליש גם את מערכת החיסון.

בנוסף לכך, התעשייה המודרנית מרבה בשימוש בחומרי פסולת כימיים המשבשים את עבודת התאים ומצמצמים את יכולתו של הגוף להגן על עצמו מפני מחלות. 

עוד על הקשר שבין מערכת העיכול למערכת החיסון - צינור העיכול עשיר בקולטנים רבים של מערכת החיסון. הוא מגיב למזונות שנכנסים לתוכו לא רק בהפעלת תהליכי עיכול המזון אלא גם בהפעלת תאי החיסון שבמערכת העיכול. המערכת החיסונית התפתחה לאורך האבולוציה בצורה סימביוטית עם המיקרוביום שנמצא בתוך הגוף ומסביב לו. למיקרוביום שנמצא במערכת העיכול יש השפעה מרכזית על המערכת החיסונית. המהפכה התעשייתית הביאה את האדם לצריכה של מזונות המכילים חומרים כימיים שונים כגון: חומרי צבע, חומרי טעם וריח וחומרים משמרים, ובנוסף עודדה צריכה של מזונות שאינם מטיבים עם הגוף כמו קמח לבן, סוכר לבן, שומן טראנס, שומן רווי ועוד. המזונות התעשייתיים מפרים את האיזון החיידקי שבמערכת העיכול וכתוצאה מכך גורמים להחלשת המערכת החיסונית. (המיקרוביום לא נמצא רק במערכת העיכול אלא בגוף כולו, וככל שהוא נפגע יותר כך נפגעת המערכת החיסונית). 

המזון שעוזר למיקרוביום הוא מזון פרה ביוטי:

מזון פרה ביוטי מעודד גדילה של מספר זנים של חיידקים המשפרים את בריאות הגוף. למשל סיבים תזונתיים ומזון מותסס: כרוב כבוש, לימון כבוש, יוגורט, מיסו ועוד. 

מה לאכול בתכלס? 

  • פירות וירקות עונתיים (ראו טבלה).
  • פירות וירקות המכילים כמות רבה של ויטמין C: גויאבה, קיווי, פלפל אדום, תות שדה, תפוז ופפאיה.
  • מזון מותסס: כרוב כבוש, לימון כבוש, יוגורט וכו'.
  • עלים ירוקים.
  • שומן איכותי.
  • ירקות שורש ובעיקר ירקות שורש כתומים.
  • תבלינים: שום, כורכום וג'ינג'ר.

לבוקר - קבלו שני מתכונים לשייקים טובים לחיזוק המערכת החיסונית: 

שייק 1 

2 גבעולי סלרי (ללא עלים)
2 גזרים
1 תפוח עץ אדום
1 פיסת שורש ג'ינג'ר, בעובי של 1 ס"מ
מיץ טרי מחצי לימון סחוט

שייק 2 

2 תפוזים
3 קיווי
6 גבעולי פטרוזיליה 

משקשקים ושותים בבוקר על בטן ריקה! 

אם יש לכם שאלות נוספות, אתם מוזמנים לפנות אליי במייל maythreeye@gmail.com או באינסטגרם או דרך הפייסבוק

שיהיה חורף נעים, חמים ובריא : ) 

מאי רזומוב 

Read more

זן, יוגה, בישול ואייל שני ◈ מאת: יואב שמש

זן, יוגה, בישול ואייל שני ◈ מאת: יואב שמש

“When you handle water, rice, or anything else, you must have the affectionate and caring concern of a parent raising a child” (Dōgen, Tenzo Kyōkun, 1237) בשנת 1998 התלמדתי ועבדתי כמה חודשים אצל אי...

קרא עוד
גוף , נפש ורוח- והריפוי דרך הצ'אקרות ◈ מאת: ארמוני בן שושן

גוף , נפש ורוח- והריפוי דרך הצ'אקרות ◈ מאת: ארמוני בן שושן

הגוף שלנו – כמו כל דבר שסובב אותנו - עשוי אנרגיה. אם כולנו עשויים אנרגיה, ואם אינטראקציה כרוכה באנרגיה, עלינו להיות מודעים לאנרגיה הזו, לאבולוציה שלה ולצרכים שלה. הגוף שלנו מדבר אלינו כל הזמן, אבל ...

קרא עוד

סל קניות

סל הקניות ריק