יוגה סטור מארחת: מאי רזומוב ◈ דיאטנית קלינית ◈ המלצות תזונה לעונת הקיץ

 לאכול גלידה בקיץ, נשמע הכי טבעי שיש... אז זהו, שלא! מאי רזומוב, דיאטנית קלינית, מרצה ומטפלת בנשימה טיפולית, מסבירה לנו איך באמת מקררים ושומרים על הגוף בעונת הקיץ החמה, מה מומלץ לאכול בקיץ ומשתפת אותנו במתכוני בונוס מתוך הספר שלה! 

 

 

מי אני?

נעים להכיר, שמי מאי רזומוב, אני מרצה ועוסקת בייעוץ ותמיכה בתהליכי שינוי וריפוי טבעיים דרך תזונה ונשימה, מתוך הבנה שתחושת רווחה פנימית מתחילה כשאנחנו מצליחים להרגיש טוב יותר בתוך הגוף שלנו. אני דיאטנית קלינית ובעלת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc), מוכשרת כדיאטנית גסטרו-אינטגרטיבית ויועצת בריאות טבעית. בנוסף למלאכת התזונה, אני גם מטפלת בנשימה טיפולית בקליניקה "בריאה" בתל אביב.

עונת הקיץ והשפעתה על גוף האדם

הקיץ היא עונה פעילה ואנרגטית של גדילה, צמיחה והתרחבות. באותה נשימה, המזג של עונת הקיץ הוא חם והיסוד שמאפיין אותה מתוך ארבעת היסודות (מים, אדמה, אוויר ואש) הוא יסוד האש, שהוא אלמנט חם ויבש. לא סתם הוטבע בקיץ הישראלי הביטוי "בחוץ חום אש"- שכן חום זה מייבש את נוזלי הגוף, ובנוסף על כך, מפעיל את מנגנון הזיעה בגופנו עובד בצורה מוגברת על מנת לקררו. עם הפרשה מרובה של זיעה, אנו מאבדים מינרלים ומלחים חיוניים אשר נמצאים בתוכה, ולכן כדי לשמר את בריאותו של הגוף ולחזקו בעונה זו, יש לשתות כמות מספקת של מים כדי לא להתייבש ולצרוך דרך המזון את המינרליים והמלחים שאיבדנו בזיעה- נתרן, כלור, אשלגן, מעט מגנזיום וסידן. 

 

תזונה נכונה בעונה החמה

 עקב החום הכבד של הקיץ, יש רצון לצנן את הגוף במשקאות קרים מאוד, גלידות, קרח וכו'. אך קירור הגוף בצורה קיצונית ומהירה מדי גורם שוק לגוף, עלול לכווץ, לפגוע ולהחליש אותו. הוא נוגד לחלוטין את הטמפרטורה והאנרגיה החיצונית של העונה, וכתוצאה מכך מוביל לעייפות, לחולשה כללית, לשלשולים ולתפקוד לקוי של מערכת העיכול ומערכת החיסון. כשחום הגוף משתווה לאקלים החיצוני, האדם פחות מועד להיפגע ממנו. לכן יש לצנן את הגוף עם מזון  שאיכותו מקררת, ולאו דווקא עם מזון שהטמפרטורה שלו קרה. מזונות הקיץ, שגדלים בעונה, מטבעם הינם בעלי איכות מקררת.

להלן רשימה של מזונות וצמחים בעלי מזג קר המומלצים לצרוך בעונה החמה:

פירות - אבטיח, אגס, אפרסק, אננס, לימון, ליצ'י, מלון, מנגו, משמש, נקטרינה, ענבים, פיטנגו, פטרוזיליה, פטל, פפאיה, פסיפלורה, ענבים, צבר, שזיף, תאנה, תות עץ, תפוח, תמר צהוב (ברי)

ירקות - בזיליקום, במיה, דלעת, זוקיני, חסה, חציל, מלוחיה, מלפפון, נבטים, עגבניה, עלי גפן, פקוס, צלפים, קישוא, ריג׳לה, תרד

נבטים - נבטי מש ואלפלפא

דגנים– אמרנט, חיטה, שעורה, תירס

קטניות– עדשים אדומות, לוביה, מש, טופו, תורמוס

זרעים גרעינים שקדים ואגוזים - שקדים, שומשום (לא טחינה)

מן החי– גבינה, דגים, יוגורט

 תבלין -  בזיליקום, זרעי פטרוזיליה, סומק, ריחן

צמחים לחליטה- שיבא, תה ירוק, תה יסמין, תה, לואיזה, מליסה, עשב לימון, מי ורדים, זרעי שומר, קמומיל, משקה תמרהינדי.

מומלץ להימנע בעונה החמה:

מומלץ להפחית את השימוש במלח, להימנע ממזונות שומניים ומטוגנים,  ביצים, בשר אדום, בצל, שום, תבלינים מחממים: קינמון,ג׳ינג׳ר, כורכום ועוד׳ - אשר מחממים את הגוף, וגורמים לעייפות בעונה זו.

צורות בישול עדיפות בעונת הקיץ:

אידוי קל,טיגון קל בשמן, צריבה מהירה על האש, הקפצה, טיגון במים

טיפים לאכילה נכונה לפני/אחרי תרגול יוגה

  1. אכלו כשלוש שעות לפני התרגול ארוחה קלה ומזינה: סלט גדול עם מנה עמילנית (אורז, קינואה, אמרנט, 2 פרוסות לחם שעור וכו׳)
  2. על בטן ריקה, כשעה לפני התרגול אכלו 2 פירות לבחירה (ראו בגוף הכתבה פירות מומלצים לעונת הקיץ)
  3. סיימתם לתרגל בשעה מאוחרת ומרגישים רעב? אכלו ירקות סיביים: במיה, דלעת, תרד יחד עם נבטים טריים, ירקות העונה ומנה עמילנית או חלבונית לבחירה

 מתכונים לסלט קרים ומרעננים מתוך הספר של מאי- ״ספר המתכונים לפי צירופי המזונות״

סלט קישואים ועגבניות שרי

רכיבי המנה:

3 קישואים טריים חתוכים לפרוסות דקות 

20 עגבניות שרי חתוכות לרבעים 

½ כוס עלי נענע קצוצים דק

1 כפית זרעי שומשום

2 כפיות עירית או בצל ירוק קצוץ

רוטב:

מיץ מלימון אחד ו 1/2 כף שמן זית

אופן ההכנה:

חותכים את כל הירקות ושמים אותם בקערה גדולה, מוסיפים את הרוטב , מערבבים ומגישים

 סלט אטריות אורז/שעועית

רכיבי המנה:

150 גרם אטריות אורז או אטריות שעועית

1 מלפפון קצוץ דק 

1 קישוא מגורד בפומפייה

5 עגבניות שרי שחורות

5 עלי חסה קצוצים

6 גבעולי תרד מאודים

צרור עלים ירוקים: פטרוזיליה, כוסברה, מלוחיה, בזיליקום– לפי העדפה 

2 גבעולי בצל ירוק קצוצים

חופן נבטים אלפלפא

רוטב:

מיץ לימון מ-1 לימון

0.5 כפית סומק 

7 עלי בזיליקום חתוכים דק או גרוסים

½ כפית שמן זית

1 כפית רוטב סויה

½ כפית זרעי שומשום

אופן הכנה:

אטריות:

מבשלים את האטריות לפי הוראות היצרן.

מסננים את האטריות, שוטפים ומעבירים לקערה גדולה

סלט:

חותכים את כל הירקות ומוסיפים לקערה יחד עם האטריות

בצנצנת שמים את כל מרכיבי הרוטב, מערבבים ושופכים על הקערה.

לסיכום, מה כדאי לעונת הקיץ החמה

  • יש לאכול מזון המכיל הרבה נוזלים (לעיל הרשימה)
  • יש להשתמש במעט מלח ולשתות הרבה מים
  • יש לאכול הרבה ירקות. הירקות מצננים ומכילים נוזלים ומינרלים רבים אשר מזינים את הגוף. מומלץ לאכול אותם טריים, בסלט, או לבשל אותם קלות (ראה צורות בישול עדיפות בקיץ בגוף הכתבה)
  • מומלץ לאכול מעט ובצורה מתונה
  • הכינו ארוחות קלות עם מגוון של ירקות העונה יחד עם מנה עמילנית או חלבונית. לדוגמא: סלט קינואה, אורז עם ירקות מאודים, טופו וירקות צרובים על מחבת יחד עם סלט טרי!
  • במקום מלח הוסיפו תבלינים: מלוחיה, נענע, זעתר ועוד׳
  • פתחו את הבוקר עם 2-3 יחידות פרי: הפירות מעניקים לגוף מקסימום אנרגיה וחיוניות במינימום אנרגיה עיכולית, ויפתחו לכם את הבוקר בצורה בריאה ושמחה. (* יש לאכול את הפירות על בטן ריקה, בבוקר. ניתן לאכול כ-40 דק׳ לאחר אכילת הפירות סוג מזון נוסף ו/או אחר)

אם יש לכם שאלות נוספות, אתם מוזמנים לפנות אליי במייל maythreeye@gmail.com או באינסטגרם או דרך הפייסבוק

המון בריאות,

מאי